Lyd og bilde på kryss og tvers

Hadde det ikke vært kjekt hvis kjøkkenradioen kunne spilt favorittlåten som ligger på PC’en – eller TV’en kunne vist filmen som ligger på digitalkameraet? Eller helt generelt, å kunne se eller høre innhold fra én kilde i huset på en annen enhet som er i stand til å gjengi det? Hvis du passer på at enhetene dine støtter DLNA er det meningen at du skal kunne gjøre nettopp det.

Med DLNA (forkortelse for Digital Living Network Alliance, basert på UPnP, Universal Plug and Play) kan dine forskjellige enheter kommunisere via ditt hjemmenettverk, trådløst eller via nettverkskabel. DLNA har eksistert siden 2003-2004, men har brukt noe tid på å få utbredelse av betydning. Nå er det imidlertid vanlig at f.eks. nye TV’er støtter DLNA, og da jeg selv skulle kjøpe ny radio var det naturlig å se etter et apparat med DLNA støtte. Valget falt på norske Pinell Supersound II.

Med DAB og Internett-radio skal denne radioen ha mer enn 20.000 kanaler og podcast, og det burde vel være mer enn nok. Jeg har imidlertid lyst til også å høre musikk som jeg har liggende på PC’en mens jeg er ute på terrassen, og bestemte meg for å teste om det enkelt lot seg løse. Jeg gjorde følgende:

  1. Installerte TVMOBiLi  på min PC som kjører OpenSuSE 11.3. Det finnes mange alternativer til TVMOBiLi, det var et nokså tilfeldig valg etter litt Googling. Etter installasjonen avslørte hektisk diskaktivitet at TVMOBiLi var i ferd med å søke opp musikk, bilder og film på PC’en min
  2. I nettleseren på PC’en kunne jeg så se min egen maskin listet opp, og ved å klikke på den fikk jeg et Settings valg hvor jeg kunne opprette brukere og angi hvilke omåder på harddisken som TVMOBiLi skulle gjøre tilgjengelig via DLNA. Standardvalget var alle filer i hjemmekatalogene mine, og slik lot jeg det være i første omgang.
  3. Deretter gikk jeg ut til Pinell radioen på terrassen, valgte Music Player (i stedet for Internet Radio, DAB eller FM) i menyen og Shared Media. Jeg fikk da opp TVMOBiLi som et valg på radioen, valgte så My Content og kunne til slutt klikke meg fram til en hvilken som helst musikkfil jeg hadde liggende på PC’en – enten ved å klikke meg fram i mappestrukturen, eller i en alfabetisert kategoristruktur som TVMOBiLi laget automatisk.

Prosessen ovenfor tok ikke mange minutter, og var helt problemfri – jeg skal passe på at også min neste TV har DLNA, forhåpentlig vil det vise seg å fungere like smertefritt med bilde

Mer om DLNA i Wikipedia

Close