Bombono fikset DVD’en

Jeg er så heldig å ha hatt en onkel som har vært flink til å ta film av forskjellige hendelser opp gjennom tiden – bryllup, jubileer, konfirmasjoner, besøk osv. Dette er jo flott å ha, både for slektsforskeren og de andre i familien. Etter tidligere arbeid med materialet var mitt utgangspunkt at alt sammen nå lå på VHS video, og det som manglet var å digitalisere det, redigere og å lage en DVD med meny for enkel navigering. Og selvsagt skulle alt gjøres med åpen-kildekode programvare!

Materialet ble digitalisert ved hjelp av en god VHS spiller og en DVD-opptaker. VOB-filene fra DVD-opptakeren ble så overført til PC for videre bearbeiding.

Jeg valgte å bruke programmet Kdenlive (skjermbildet viser innstillingene brukt for å lage DVD) til redigeringen, med dette var det enkelt å klippe sammen materialet på fornuftig måte og å legge på enkle overganger mellom lyd og bilde for de forskjellige klippene.

Kdenlive har en egen elegant DVD Wizard som skulle ha gjort det enkelt å lage DVD meny og å produsere filene som skal overføres til selve DVD’en. Men Wizard’en ville ikke fungere, resultatet ble bare DVDAuthor process crashed. Da begynte jakten etter alternativ programvare, og alternativene var mange – men først da jeg testet programmet med det klingene navnet Bombono DVD så jeg noe som passet ønskelisten. Med dette programmet var det enkelt å åpne den redigerte filen fra Kdenlive, markere hvor de forskjellige sekvensene begynte og å lage en meny som kommer fram på skjermen når DVD’en settes i spilleren. Bombono tok seg til og med av brenningen av selve DVD-platen. Den eneste litt mystiske saken som er enkel å gå rundt når man vet om det, er at man ikke kan legge inn først chapter tidligere enn på niende frame (da stopper prosessen senere, visstnok en begrensning i dvdauthor).

Neste gang jeg skal gjøre en tilsvarende jobb vil jeg på ny se om Kdenlives Wizard fungerer, men hvis ikke er Bombono DVD i stand til å gjøre alt Kdenlive kan gjøre på dette området, og mere til. Bildene nedenfor viser 3-trinns prosessen fram til ferdig DVD i Bombono.

Close