Kartkoordinater og hendige verktøy

Som slektsforsker har man ofte behov for å angi sted – og det er ikke alltid tilfredsstillende med dagens gateadresser. Kanskje har man funnet sine forfedres tufter på et øde sted i skogen, en anonym gravplass på en nedlagt kirkegård eller adressen er simpelthen angitt på en helt annen måte dengang forfedrene bodde der. Da er det greit å kunne bruke kartkoordinater for å kunne angi nøyaktig plassering, slik at man kan finne tilbake eller formidle informasjonen videre.

Koordinatene kan man finne ved å bruke en GPS – eller man kan finne dem på et kart. Det finnes etterhvert en rekke web-baserte karttjenester som kan være til god hjelp.

Et hendig alternativ er Get Lat Lon, der kan du enkelt klikke deg fram på kartet eller søke opp en moderne adresse som f.eks. “Lakkegata 21, Oslo”. Du får da angitt koordinater som eksempelvis Latitude, Longitude: 59.9146279, 10.7604516.

Mange slektsprogrammer vil imidlertid forvente å få koordinatene i et annet format – du kan konvertere med en enkel kopier/lim inn prosess over til tjenesten GPS Coordinate Converter, Maps and Info. Klikk knappen Convert and map på den siden og du vil få vist koordinatene i flere vanlige formater:

Decimal Degrees (WGS84)
Latitude Longitude
59.914628 10.760452
Degrees, Minutes & Seconds
Latitude Longitude
N59 54 52 E10 45 37
GPS
Latitude Longitude
N 59 54.878 E 10 45.627
UTM
X Y
32N 598439 6643212

Siden du samtidig får vist punktet i et kart får du også en bekreftelse på at konverteringen ble riktig.

Et  alternativ for selve konverteringen er GPSies, ulempen er at du her (som hos de fleste andre) må kopiere/lime inn i to operasjoner.

Close