Teknologi

Lyd og bilde på kryss og tvers

Hadde det ikke vært kjekt hvis kjøkkenradioen kunne spilt favorittlåten som ligger på PC'en - eller TV'en kunne vist filmen som ligger på digitalkameraet? Eller helt generelt, å kunne se eller høre innhold fra én kilde i huset på en annen enhet som er i stand til å gjengi det? Hvis du passer på at enhetene dine støtter DLNA er det meningen at du skal kunne gjøre nettopp det.

Tippoldefars gadget

Hva var våre forferdres "gadgets"? Mon tro om ikke de klassiske lommeurene, ofte en eiendel som ble båret med stor stolthet, er noe av det nærmeste vi kan komme. I følge Wikipedia bør disse analoge urene med bevegelige deler kanskje aller helst betegnes som "gizmos" på "nynorsk" :-)

I august 2004 fikk jeg av min far tre slike gizmos som han hadde tatt svært godt vare på. Det var lommeurene etter min bestefar, min oldefar og min tippoldefar. Ingen av urene fungerte, men for et utrent øye så de ellers ut til å være i god stand. Tilfeldighetene ville at jeg 14. november samme år møtte urmakermester Ossur Soleim i forbindelse med at Venner av gamle ur vurderte publikums ur på Oslo Bymuseum.

OpenSuSE 11.2

Det finnes etterhvert flere gode alternativer for de av oss som foretrekker andre operativsystemer enn Windows. Min egen favoritt har de siste årene vært Linux. Dette operativsystemet er åpen-kildekode og kan fås i mange varianter fra forskjellige leverandører, disse variantene kalles gjerne distribusjoner.

Min personlige favoritt er OpenSuSE i SuSE familien av distribusjoner fra Novell. OpenSuSE er sammen med Ubuntu og Fedora blant de mest brukte Linux variantene i dag. I november 2009 ble versjon 11.2 av OpenSuSE sluppet, og siden jeg bruker denne distribusjonen på flere maskiner har jeg laget meg en enkel oversikt over hvilke ting jeg skal ha med og hva som skal settes opp ved hver ny installasjon. I håp om at den kan være til nytte for andre brukere gjengir jeg listen nedenfor - ta kontakt hvis noe er uklart.

Bombono fikset DVD'en

Jeg er så heldig å ha hatt en onkel som har vært flink til å ta film av forskjellige hendelser opp gjennom tiden - bryllup, jubileer, konfirmasjoner, besøk osv. Dette er jo flott å ha, både for slektsforskeren og de andre i familien. Etter tidligere arbeid med materialet var mitt utgangspunkt at alt sammen nå lå på VHS video, og det som manglet var å digitalisere det, redigere og å lage en DVD med meny for enkel navigering. Og selvsagt skulle alt gjøres med åpen-kildekode programvare!

Materialet ble digitalisert ved hjelp av en god VHS spiller og en DVD-opptaker. VOB-filene fra DVD-opptakeren ble så overført til PC for videre bearbeiding.

En stemme for MySQL!

Databasen MySQL er en av web'ens viktigste tjenester - du vet det kanskje ikke, men mange av nettstedene du besøker med din nettleser har i mange år vært avhengige av MySQL for å fungere. Det samme gjelder alle nettsteder undertegnede er (med)ansvarlig for å drive, enten det gjelder små eller store foreninger (eks. DIS-Norge), arbeidsplass (Protector AS) eller private - som nettstedet du besøker nå.

Transparens med Gimp

Gimp er et åpen kildekode program for å redigere bilder. Programmet er svært kraftig og det kan synes som det er få grenser for hva man kan få til. Samtidig er det av og til vanskelig å huske hvordan man gjør relativt enkle ting - det er ikke det enkleste programmet for sporadiske brukere. Selv sliter jeg stadig med å huske hvordan jeg går fram for å gjøre deler av et bilde transparent.

Thunderbird 3.0

18. april 2007 ble Thunderbird 2.0 sluppet, og inntil for tre dager siden var det den siste større oppgraderingen av dette populære epostprogrammet fra Mozilla Messaging. Men nå er endelig versjon 3.0 sluppet, og det skjedde samtidig for Linux, Mac og Windows samt på mange språk. Du finner detaljert informasjon her om hva som er nytt i versjon 3, de viktigste tingene er:

  • "Tabbed" epost - du kan åpne mange meldinger i hver sin fane - som "tabbed browsing" i f.eks. Firefox
  • Søkefunksjonen er kraftig forbedret, all epost indekseres som standard (det kan ta sin tid første gangen)
  • Arkiv funksjon - undertegnede har flere epostmapper i GB-klassen og håper denne funksjonen vil vise seg nyttig
  • Enklere førstegangsoppsett med intelligente veivisere og bedre støtte for bl.a. Gmail og IMAP

TMC snart i Norge også

Mange eiere av GPS for bil har i en årrekke måttet nøye seg med å dra nytte av trafikkinformasjon på GPS på sine ferier i utlandet. Men nå kommer TMC trafikkinformasjon endelig til Norge også. Dessverre skjer dette i et kryptert format som foreløpig bare støttes av et svært begrenset antall mottagere, tiden vil vise hvor mange av de eksisterende GPS mottagere som blir i stand til å motta informasjonen fra Destia. Selskapet skriver på sine sider:

Tjenesten Destia Traffic TMC formidler trafikkinformasjon i sanntid i hele Norge om ulykker, trafikkøer, store vegarbeider og andre hendelser som påvirker hvordan trafikken flyter direkte til navigeringsutstyret. TMC-tjenesten gir dessuten informasjon om plutselige endringer i været, som for eksempel underkjølt regn eller snøstorm.

Forforsterker?

Trenger jeg en forforsterker tro? Lenge har jeg klart oss med en enkel switchbox for å velge mellom tuner eller CD rett inn på en Adyton Cordis effektforsterker. Men det hadde vært kjekt med litt flere innganger og fjernkontroll på valg av kilde da. Jeg trodde forforsterkere fortsatt var noenlunde kurante,  men det er visst en sannhet med modifikasjoner. I hvertfall hvis de skal være noenlunde bra uten å koste et 5-sifret beløp.

Endelig en "må ha" gadget - men ikke i Norge enda

Etter lengre tids gadget-tørke har det endelig kommet en skikkelig "må ha" sak. Asus EEE er bitteliten, billig, lynrask med flashdisk og kjører Linux og alle de andre programmene du bruker til vanlig - så som OpenOffice, Firefox, Thunderbird, Pidgin osv. Det selges visstnok en hvert 6. sekund, og det er skapt et svært så aktivt brukermiljø rundt dingzen.

Problemet er bare at den ikke er å få kjøpt i Norge enda - og siden jeg trenger en eller annen løsning på norsk tastatur prøver jeg å smøre meg med tålmodighet enda litt til. Hvis den ikke kommer snart risikerer de at andre kommer først med noe tilsvarende eller noe bedre ...